Hemoroidy – żylaki odbytu, przyczyny powstawania.

Hemoroidy inaczej są nazywane żylakami odbytu. Tworzeniu się hemoroidów sprzyjają zaparcia, które pojawiają się przy stosowaniu niewłaściwej diety. Niewłaściwa dieta sprzyjająca powstawaniu hemoroidów jest to dieta uboga w błonnik, z małą ilością wody, dieta bogata w żywność wysoko przetworzoną, pozbawioną błonnika, do najpopularniejszych produktów należy chleb pszenny z białej rafinowanej mąki.

 

Chleb uwielbiany przez większość Polaków. Mała podaż błonnika, mała ilość wypijanej wody do tego brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia i pracy. Te wszystkie czynniki mają znaczący wpływ na powstawanie żylaków odbytu. Powodem powstawania żylaków mogą być także choroby jelita grubego, niektóre choroby wątroby oraz ciążą. Żylaki objawiają się uczuciem pieczenia lub swędzenia w odbycie, obrzękiem błony śluzowej. Do tego dochodzi stały lub pulsujący ból a także bezbolesne krwawienia żywo czerwoną krwią. W poważniejszych bardziej zaawansowanych, przewlekle nieleczonych przypadkach zdarza się, iż podczas parcia na stolec żylaki mogą wypaść, a przy znacznym zaawansowaniu choroby nie dają się odprowadzić s powrotem do kanału odbytu. W takich przypadkach konieczna jest interwencja lekarska i leczenie zabiegowe.

Zdrowie

Wypadanie żylaków może wystąpić przy porodzie w wyniku ogromnego wysiłku jaki kobieta wkłada w parcie w trakcie rodzenia. Przypadłość ta jednak częściej dotyka ludzi starszych, wynika to prawdopodobnie z osłabionej kondycji ich organizmu, spowolnionej pracy przewodu pokarmowego, mniejszej aktywności fizycznej. Nigdy nie wolno bagatelizować krwi pojawiającej się w kale, jest to najczęściej objaw niegroźnej choroby hemoroidalnej. Może także świadczyć o innych poważnych chorobach jelita grubego. Takie niewielkie lecz przewlekłe krwawienia mogą doprowadzić do anemii organizmu. Gdy pojawiają się pierwsze dolegliwości lub gdy nie chcemy dopuścić do powstawania hemoroidów bardzo ważne jest aby zadbać o zmianę nawyków żywieniowych.Do najważniejszych należy spożywanie małych porcji posiłków, dzielenie racji żywieniowych na kilka mniejszych porcji spożywanych w ciągu dnia. Picie dużej ilości płynów z czego najlepsza będzie woda niegazowana w ilości minimum 2, 5 litra wody dziennie. Aby unikać zaparć konieczne jest wprowadzenie do codziennej diety dużej ilości błonnika, który znajduje się w razowym pieczywie, otrębach czy płatkach owsianych. Przy dużej podaży błonnika nie można zapominać o zwiększonym zapotrzebowaniu na płyny. Unikanie sytuacji, w których powstrzymywane jest parcie na stolec. Dbanie o regularną aktywność fizyczną jest bardzo ważnym elementem profilaktyki oraz terapii leczenia już istniejących hemoroidów.