- Maść żywokostowa – właściwości i zastosowania na różne dolegliwości
- Jaką pralnię w Warszawie wybrać?
- Jak Zabezpieczyć Swój Samochód Przed Uszkodzeniami: Nowoczesne Metody
- Top 5 Najczęstszych Problemów z O-Ringami i Jak Je Rozwiązać
- Nauka i zabawa w jednym: Odkryj świat z "Samochodami S.O.S" i "Mojym pierwszym pociągiem - zwierzęta"
Przepis na idealną potrawę wigilijną
Barszcz wigilijny – kuchnia świąteczna
Są takie potrawy, bez których większość z nas nie wyobraża sobie świąt. Wigilia to piękny czas, za oknem są piękne zimowe widoki, a my możemy w gronie rodzinnym świętować narodziny Pana Jezusa. Wigilijny stół to miejsce, przy którym poza rozmową z bliskimi, spożywamy również pyszne potrawy. Jedną z nich jest barszcz wigilijny, który gości w tym czasie w większości polskich domów.
Idealny barszcz na zakwasie
Przepisy na barszcz są różne. Jednak to właśnie barszcz wigilijny na zakwasie i jego niepowtarzalny smak budzi wielkie uznanie wśród gości. Oto przepis, dzięki któremu twój barszcz będzie idealny:
Do przygotowania zakwasu potrzebujesz:
– 2 kg buraków
– 2 główki czosnku
– liść laurowy
– dwie szczypty pieprzu
– łyżkę soli
– wodę mineralną
– dwa ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie zakwasu zacznij od oczyszczenia buraków. Następnie pokrój buraki na plasterki i ułóż w naczyniu. Między burakami umieść czosnek i przyprawy, a całość zalej wodą aby przykrywała buraki. Przykryj całość i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. O gotowości zakwasu świadczy piana.
Do przygotowania barszczu potrzebujesz:
– 3 litry wody
– jedną marchewkę i jeden por
– korzeń pietruszki
– jeden seler
– jedną dużą cebulę
– 30 g suszonych grzybów
– 2,5 kg buraków
– sól, pieprz
– 2 liście laurowe
– 3 ziarnka ziela angielskiego
– litr przygotowanego zakwasu
Przygotowanie zacznij od oczyszczenia i pokrojenia warzyw w kostkę. Warzywa umieść w garnku i dodaj ziele i liście laurowe, a następnie zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po upływie tego czasu odcedź warzywa. Teraz zalej grzyby wodą a po 30 minutach gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Oczyść buraki, pokrój i gotuj w wywarze przez około 50 minut. Po upływie tego czasu wyłów je. Do garnka wlej zakwas i grzyby oraz wodę spod grzybów. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej barszcz i gotowe.
Podsumowanie
Barszcz wigilijny to potrawa, którą wielu z nas ceni i uwielbia. Warto więc przygotować go i podać gościom w ten szczególny czas świąt. Barszcz na zakwasie na pewno wywoła przyjemne doznania smakowe, a goście będą prosić cię o przepis.