Domowa piekarnia

Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennych posiłków bez chleba. Jak jednak wybrać najlepszy i najzdrowszy chleb skoro w wielu marketach możemy kupić jedynie pieczywo z ciasta głęboko mrożonego a nie każdy z nas ma możliwość regularnych zakupów w profesjonalnej piekarni? Chleb możemy zrobić samodzielnie – wbrew pozorom wcale nie jest on trudny do wykonania, chociaż na początku może sprawić pewien kłopot. Ważne jednak aby nabrać doświadczenia bo dzięki temu każdy kolejny bochenek będzie smakował jeszcze lepiej. Szczególnie pyszny jest biały chleb pszenny, który jemy chętnie na śniadanie czy kolację.

Składniki

Będziemy potrzebować 200 g aktywnego zakwasu pszennego, 550 g wody, 80 g mleka, 20 g cukru, 60 g mąki, 100 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz 600 g mąki chlebowej.

Przepis

Wszystkie wymienione składniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania gładkiego ciasta i pozostawiamy na godzinę – w tym czasie następuje autoliza czyli całokształt aktywnych procesów chemicznych odpowiedzialnych za właściwy kształt i smak naszego chleba. Podczas autolizy enzymy rozkładają skrobię na cukry proste zaś z obecnych w składnikach białek powstaje gluten.
Po upływie godziny dodajemy jeszcze dwa składniki, które wcześniej dokładnie ze sobą mieszamy. Są to: 320 g mąki chlebowej oraz 20 g soli.
Ciasto starannie wyrabiamy – możemy w tym celu użyć robota kuchennego ponieważ jest to czynność bardzo pracochłonna i męcząca. Ciasto musimy wyrabiać do momentu gdy będzie elastyczne. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na blacie kuchennym – na około dwie do trzech godzin. W czasie wyrastania ciasta składamy je kilka razy. Rozciągamy i nakładamy na siebie ciasto dzięki czemu wzmacniamy obecny w nim gluten a samo ciasto staje się sprężyste. Przed składaniem skrapiamy rękę zimną wodą aby ciasto nie kleiło nam się później do rąk.
Kolejnym krokiem jest formowanie bochenków – tutaj ogranicza nas jedynie własna fantazja bowiem możemy uformować bochenki o różnych kształtach i wadze. Możemy zrobić dwa większe lub trzy mniejsze.
Uformowane bochenki wkładamy do lodówki na osiem do dwunastu godzin a najlepiej na całą noc.
Chleb pieczemy w garnku żeliwnym lub w piekarniku parowym ponieważ wówczas jego smak będzie najlepszy. Pieczemy przez około dwadzieścia minut a następnie zdejmujemy pokrywkę z garnka lub lekko uchylamy drzwi piekarnika i dopiekamy jeszcze przez kwadrans. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę.