Najprostsza przekąska- czyli śliwka w szynce parmeńskiej

Suszona śliwka zawijana w szynce parmeńskiej jest przekąską szybką i łatwą, która trafi do serca każdego miłośnika łączenia wędlin z owocami, a być może dopiero rozpali to serce za sprawą owego dania. Warto więc spróbować przetestować ten przepis, szczególnie, że całemu przedsięwzięciu nie poświęcimy zbyt wiele czasu. Nie trzeba być kuchennym wirtuozem, by zrobić śliwki w szynce parmeńskiej.

Składniki
Istotną zaletą, którą posiada śliwka w szynce parmeńskiej jest to, że do jej przygotowania potrzebujemy ledwie dwóch składników- szynki oraz śliwek. Jeśli chodzi o ilość- zależna jest oczywiście od tego, dla kogo tę przekąskę przygotowujemy. Standardowo można podać, że musimy zdobyć dwieście gramów suszonych śliwek oraz dwa opakowania szynki parmeńskiej, która najlepiej nadaje się do tego typu potraw. Ważne jest również posiadanie wykałaczek, która połączy w całość wędlinę z śliwkami. Pamiętajmy o tym drobiazgu, bez wykałaczek nie ma sensu w ogóle zaczynać.

Przygotowanie
Kiedy już uda nam się zaopatrzyć we wszystkie składniki, warto przed rozpoczęciem będzie sprawdzić, czy nasze śliwki nie są aby zbyt wysuszone. Jeśli nieszczęśliwie złoży się, że jednak są, musimy namoczyć je wodą i zostawić w naczyniu na kilka godzin. To jedyna pułapka, która może nas nieco opóźnić, ale nie jest znowu aż taką tragedią. Po namaczaniu, ponownie należy je delikatnie podsuszyć i w końcu można zabrać się do pracy. Kolejnym etapem jest przekrojenie plastrów szynki na połowę i zawinięcie w każdy z plastrów jeden kawałek śliwki suszonej. Następnie w ruch idą wykałaczki, którymi nadziewamy naszą przekąskę. Kiedy skończymy, najlepiej jest przygotować naczynie do zapiekania, ułożyć w nim zawijane śliwki, a piekarnik nastawić na 180 stopni. Do rozgrzanego urządzenia wkładamy naczynie ze śliwkami i pieczemy przez około dziesięć minut. Możemy podawać je na ciepło- od razu, ale też na zimno, nie przyniesie to żadnej ujmy nam, ani zakąsce. Wszystko zależy od nas samych i od naszego gustu. Jest to danie niewymagające i jednocześnie bardzo dobre w smaku. Życzymy smacznego.