- Jaką pralnię w Warszawie wybrać?
- Jak Zabezpieczyć Swój Samochód Przed Uszkodzeniami: Nowoczesne Metody
- Top 5 Najczęstszych Problemów z O-Ringami i Jak Je Rozwiązać
- Nauka i zabawa w jednym: Odkryj świat z "Samochodami S.O.S" i "Mojym pierwszym pociągiem - zwierzęta"
- Jak przebiega proces naprawy wgniecionej maski samochodowej?
Choroba Alzheimera: produkty żywnościowe, których należy unikać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania.
Nie ma cudownej recepty, ale pewne proste nawyki i wybór stylu życia mogą zmniejszyć ryzyko. Aby zapobiec chorobie Alzheimera, należy preferować pewne produkty spożywcze. Innych należy unikać w jak największym stopniu, aby zminimalizować ryzyko.
W Polsce na chorobę Alzheimera cierpi 350 000 osób. Choroba ta charakteryzuje się postępującym i nieodwracalnym zniszczeniem komórek mózgowych, zmniejszeniem objętości mózgu i utratą połączeń między neuronami. Pomimo postępu naukowego, przyczyny tej choroby neurodegeneracyjnej są nadal słabo poznane.
Zdrowie. Wiele praktyk może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera
Istnieje jednak kilka sposobów, aby zapobiec temu zwyrodnieniu. Dzięki zapobieganiu niektórym czynnikom ryzyka, w 30% przypadków można opóźnić wystąpienie objawów. Cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, brak aktywności intelektualnej i snu, złe nawyki żywieniowe i słabe interakcje społeczne są wszystkimi potencjalnymi czynnikami ryzyka.
Aby opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, istnieje kilka możliwości. Oprócz odpowiedniej ilości snu i zdrowej diety, ważne jest, aby regularnie uprawiać aktywność fizyczną i sport oraz dbać o swoje serce, poddając się kontroli lekarskiej.
Choroba Alzheimera: produkty spożywcze, których należy unikać, aby zapobiec chorobie.
Zapobieganie chorobie Alzheimera polega również na stosowaniu diety. Oto główne pokarmy, które należy ograniczyć lub unikać, aby zminimalizować ryzyko.
- Sól: zastąp ją przyprawami takimi jak kurkuma lub imbir, czosnek lub aromatyczne zioła.
- Zwierzęce źródła omega 3, takie jak ryby lub owoce morza, które są coraz bardziej narażone na zanieczyszczenia. Powinny być zatem zarezerwowane na uroczyste okazje, a preferowane powinny być małe ryby, takie jak niesolone sardele lub sardynki. Niezbędne są jednak kwasy omega 3 zawarte w oleju rzepakowym, konopnym, lnianym.
- Kawa: radzi się zastąpić ją herbatą.
- Tradycyjne zboża: wybieraj zboża pełnoziarniste lub półpełnoziarniste, najlepiej bezglutenowe, takie jak gryka lub quinoa.
- Cukier: możesz go zmniejszyć na rzecz cynamonu, małych kawałków daktyli lub rozgniecionego banana.
- Produkty przetworzone: podobnie jak produkty nieekologiczne, są one rekompozycjonowane i zawierają dużo dodatków, soli, tłuszczów nasyconych i szybkich cukrów.
- Mięso: należy zarezerwować dla osób z niedoborem żelaza. Jeśli chcesz jeść mięso, sugeruje się, aby ograniczyć je do jednego razu w tygodniu i nigdy podczas kolacji.
- Produkty mleczne: mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, oliwa z oliwek powinna być preferowana zamiast masła, a soja powinna być wybierana zamiast świeżej śmietany.
- Ser: powinien być spożywany od czasu do czasu
- Przypalone i sczerniałe części wszystkich produktów spożywczych.