Jak przyjmować probiotyki – z jedzeniem czy na pusty żołądek?

W sprzedaży dostępnych jest wiele preparatów probiotycznych. Ponieważ są to żywe mikroorganizmy, na które mogą wpływać warunki środowiskowe, takie jak temperatura, ważne jest, aby podawać je prawidłowo. Dlatego należy przestrzegać instrukcji przechowywania i podawania każdego produktu, a także wiedzieć, kiedy i jak przyjmować probiotyki, aby zapewnić dostarczenie odpowiedniej ilości mikroorganizmów, które będą mogły wypełnić swoją misję i wywrzeć pozytywny wpływ na zdrowie.

Czynniki, które należy wziąć pod uwagę.

Aby prawidłowo stosować probiotyki, należy wziąć pod uwagę szereg czynników, które mogą wpłynąć na ich skuteczność.

  1. Jeśli pacjent przyjmuje antybiotyki lub inne leki zobojętniające. Biorąc pod uwagę, że niektóre leki przeciwsekrecyjne, przeciwgrzybicze i antybiotyki mogą zmieniać żywotność probiotyku, zaleca się pozostawienie co najmniej dwóch godzin pomiędzy kolejnymi podaniami.
  2. Z gorącymi czy zimnymi napojami? Ogólnie rzecz biorąc, lepiej nie przyjmować probiotyku zmieszanego z gorącymi napojami. Wysoka temperatura może wpłynąć na żywotność probiotyku. Warto jednak zauważyć, że każda zmiana temperatury podczas przyjmowania pokarmu, nawet krótkotrwała, może mieć wpływ na przetrwanie probiotyku w naszym układzie pokarmowym.
  3. Jeśli chodzi o to, jak przyjmować probiotyki, bardzo ważne jest dokładne przeczytanie ulotki dołączonej do każdego opakowania. Nawet sposób przechowywania probiotyków może być różny dla różnych probiotyków. Wiele probiotyków należy przechowywać w lodówce w temperaturze 2-8°C lub poniżej 22-25°C. Wszystkie probiotyki należy jednak chronić przed światłem. Wszystkie jednak powinny być chronione przed światłem. Istnieją jednak inne produkty probiotyczne, które mają inne warunki przechowywania. Nie wymagają one chłodzenia i są przechowywane w temperaturze pokojowej. Warunki te zależą od szczepu zawartego w produkcie, a także od procesu jego wytwarzania, co zostanie szczegółowo opisane w ulotce dołączonej do produktu.

Jakie inne czynniki należy wziąć pod uwagę?

Probiotyki przyjmowane w odpowiednich ilościach mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Równoważą one mikrobiotę jelitową i poprawiają działanie układu odpornościowego. Są one w stanie przejść przez przewód pokarmowy, pozostają aktywne w kale i przylegają do błony śluzowej jelita. Jednak, aby osiągnąć te wszystkie pozytywne efekty, bardzo ważne i konieczne jest, aby probiotyk, który ma być spożywany, był w dobrym stanie, z zachowaniem zalecanych warunków przechowywania i bezpieczeństwa.

Z jedzeniem czy na pusty żołądek?

Jedną z podstawowych cech, jakie musi posiadać probiotyk, jest osiągnięcie i utrzymanie żywotności. Dlatego też probiotyk musi wykazywać pewną tolerancję na warunki środowiskowe panujące w przewodzie pokarmowym. Jeśli mikroorganizmy probiotyczne mają dotrzeć do jelita grubego w dobrej kondycji, muszą być odporne na pH żołądka i enzymy trawienne. Niektóre probiotyki przyjmowane na pusty żołądek, który jest silnie zakwaszony, mogą nie przetrwać tych warunków. Logiczne wydaje się zatem, że probiotyki te powinny być przyjmowane podczas posiłku. Aby jednak probiotyk był odporny i chroniony podczas przechodzenia przez żołądek, niektóre preparaty są powlekane powłokami gastroodpornymi. Dzięki temu mogą być podawane na pusty żołądek, co sprzyja przetrwaniu bakterii, a tym samym skuteczności produktu. Dlatego nie ma problemu z przyjmowaniem go na pusty lub pełny żołądek. Istnieją także inne probiotyki, które nie mają problemów z przetrwaniem w tych warunkach i mogą być spożywane w normalnych warunkach bez kapsułkowania lub powlekania.

Jakie są ogólne zalecenia?

  1. Należy je przyjmować oddzielnie od żywności i gorących napojów.
  2. Zaleca się, aby antybiotyk i probiotyk były przyjmowane w odstępie co najmniej 2 godzin.
  3. Preparaty sproszkowane lub liofilizowane należy podawać kilka minut po przygotowaniu.
  4. Mogą być podawane w sposób ciągły. W niektórych przypadkach dla uzyskania lepszego efektu pożądane jest codzienne podawanie leku.
  5. Możliwe jest jednoczesne podawanie kilku różnych preparatów probiotycznych. Dzieje się tak dlatego, że działanie probiotyków jest zależne od szczepu.
  6. Probiotyki może przyjmować każda zdrowa osoba, ale należy je stosować ze szczególną ostrożnością u osób z obniżoną odpornością lub po niedawno przebytych poważnych zabiegach chirurgicznych. W przypadku kobiet w ciąży, matek karmiących i noworodków istnieją odpowiednie preparaty dla każdej sytuacji. Zawsze jednak zaleca się konsultację z pracownikiem służby zdrowia.
  7. Należy je przechowywać w temperaturze poniżej 22-25 °C oraz chronić przed światłem i wilgocią. Niektóre produkty muszą być przechowywane w temperaturze 2-8°C, co powinien zaznaczyć producent na etykiecie.

W jakich chorobach mogą być przydatne probiotyki?

Ze względu na działanie probiotyków, a także wspomaganie równowagi mikrobioty jelitowej, mogą być one stosowane w wielu schorzeniach.

  1. Problemy żołądkowo-jelitowe.
  2. Różne rodzaje biegunki. Na przykład biegunka związana z przyjmowaniem antybiotyków lub biegunka znana jako biegunka podróżnych. Mogą być one jednak przydatne także u osób z nietolerancją laktozy.
  3. Stany zapalne.
  4. Są one również z powodzeniem stosowane w różnych patologiach kobiecych. Dzieje się tak w przypadku zapalenia pęcherza moczowego, zapalenia sromu i pochwy oraz zapalenia sutka.
  5. Ich działanie zostało ocenione w przypadku alergii, takich jak atopowe zapalenie skóry.
  6. W zapobieganiu infekcjom poprzez wzmocnienie odporności. Od noworodka do osoby starszej.

Czy są jakieś skutki uboczne?

Probiotyki są ogólnie uważane za bezpieczne. Ponieważ w rzeczywistości jedną z przesłanek, które musi spełniać mikroorganizm, aby mógł być uznany za probiotyk, jest bezpieczeństwo biologiczne, co oznacza, że jest bezpieczny i nieszkodliwy dla ludzi w każdych okolicznościach. Występują jednak pewne działania niepożądane, takie jak zaparcia, wzdęcia, czkawka, nudności, infekcje lub wysypka. Efekty te są wyjątkowe i bardzo rzadkie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że istnieją pewne grupy ryzyka, w których, choć rzadko, mogą wystąpić ewentualne powikłania. Mamy tu na myśli krytycznie chorych pacjentów przyjmowanych na oddziały intensywnej terapii, krytycznie chore dzieci, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, przewlekle chorych i z obniżoną odpornością.